top of page

PANDEMİ SÜRECİNDE EVDEKİ MÜZİK DEĞİŞİYOR

Yalnız sağlığımızın tehdit altında olmadığını, sosyal hayatımızdan, iş hayatımız ve özel hayatımıza kadar tüm yaşamımızın değiştiği günlerde kendimizi güvende hissetmiyor olabiliriz.

Evde çocuklarımızın uzaktan eğitim sürecine devam ettiği günlerde ebeveynlik rolümüze bir de öğretmenlik rolü eklendi. Onların özdenetim, irade, sabır becerilerini geliştirmeye destek olmak için de ekstra çaba sarf ettiğimiz günler zorlu oldu.

Çocukları birbirinden farklı kılan asıl özelliklerin sosyal-duygusal beceriler olduğunu bir kez daha önemine vardığımız bu günlerde azim, sebat, planlama, irade ve karar vermelerini de güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu özellikler hayat boyu onların yaşamını, kariyerini etkileyecek. Disiplinli bir çocuk için bu süreç daha kolay geçerken, bir diğer çocuk için günlük yaşamını planlamakta zorluk olarak karşımıza çıkabiliyor.

Evde kaldığımız günleri çocuklarımızın bu becerilerini geliştirmek için fırsata dönüştürebiliriz. Ebeveyn olarak sorumluluklarını seçmelerini sağlamak, sorumluluklarını yapmadıklarında bedel ödetmek onların özdenetim becerilerini geliştirmede en önemli etken. Çok fazla uyaran var. Evde kontrol etmek zor. Ama başarabiliriz. Çocukları uzaktan kumanda ile yönetmek yerine, yani durmadan ne yapmaları gerektiğini söylemek, sözümüzle etkilemek yetkin ebeveyn olabilmemiz için birinci koşul. Çocuklar evlerde sakin ve kuğul ebeveynler istiyor. Durmadan kızan, bağıran, eleştiren ebeveyne saygı duymuyorlar. Otorite figürü olabilmemiz için çocuğumuzla anlaşmalar yapmak ve sonuçlarını iletmek görevimiz. Süreçte destek ihtiyacı olan öğrencilerimize grup ve bireysel Psikolojik Danışma ve Rehberlik görüşmeleri yapacağım.

Ama unutmayalım herşey önce ebeveynlerle başlıyor. Çocuğunuzla kurduğunuz duygusal bağ ne kadar güçlüyse sizi dinlemesi, beklentilerinizi yerine getirmesi o kadar kolay oluyor. Aile sistemini bütün olarak düşündüğümüzde evdeki iletişim biçimi, sorun çözme şekilleri, tartışmalarda kullanılan dil çocuğunuzun kopyaladığı davranış kalıpları. Bu yüzden doğru model olabilmeniz, sabrınız ve desteğiniz onun kişilik gelişimi için oldukça önemli.

Mizahın gücüne inanalım

İçinde bulunduğumuz durum doğası gereği mizah anlayışımızı bozacaktır. Yaşamımızdan zevk almak, kendimize gülebilmek içinde bulunduğumuz durumla baş etmemizi kolaylaştırabilir. Mizah uygun şekilde ve şartlarda kullanılırsa sihirli bir değnek gibi gerginliği, duygu yükünü azaltabilir.

Evde ailecek eğlenilecek ve gülünecek etkinlikler yapabilmeniz hem sizi hem de çocuğunuzu rahatlatacaktır.

Şimdi ve buraya odaklanalım

Geçmiş yaşandı bitti. Kararlar verildi. Gelecek belirsiz. Esas olan ‘şimdi ve burada’. Şu anda ne hissediyoruz? Bizi neler güdülüyor? Şu anı nasıl verimli yaşayabiliriz? İşte odağımız bu olmalı.

Amaç belirleyelim

Kendimiz için amaçlar belirleyelim. Çocuklarımızla de amaçları, gelecek hayalleri konusunda konuşalım. Hedef koymalarına destek olalım.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ÇOCUKLARDA PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

ÇOCUKLARDA PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK KORUYUCU FAKTÖRLER Bireylerin ve toplulukların psikolojik sağlığına destek olması için kişisel özelliklerini ve eğilimlerini anlamaya çalışmak pozitif psikoloji yaklaşı

YETİŞKİN BİREYLERDE PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

YETİŞKİN BİREYLERDE PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK Psikolojik Sağlamlık, Pozitif Psikolojinin bir olgusu; esneklik, dayanıklılık ve yılmazlık anlamlarına da gelmektedir.  Öncelikle bir  özgeçmiş taraması yapara

EVDEKİ ERGENİ ANLAMAK VE HOŞGÖRÜLÜ KALMAYI BAŞARABİLMEK

Yalnız kalmak istiyorum! Hiç kimse beni anlamıyor! Herkes benim gibi giyiniyor! “Ben artık çocuk değilim!” Evinizde bu cümleler sıkça duyuluyorsa, çocuğunuz gelişim dönemlerinden en zorlayıcı olan erg

bottom of page